Wie ben ik

Voor degenen die mij niet kennen, ik ben Marinke. Aan de buitenkant ben ik een lachende vrolijke collega/ vriendin/ buurvrouw en woon ik samen met mijn kleine tijger Fien in de binnenstad van Utrecht. Met zijn tweeën genieten wij van het live theater bij de coffeeshop aan de overkant en houden we van bezoek.

Van binnen ben ik hoogbegaafd. Alleen mensen die ik echt goed ken weten dit en krijgen in het beste geval de ‘oo maar dat is echt niet zo bijzonder of geweldig hoor’-versie te horen. Waarom? Omdat ik vooroordelen heb. Ik ben bang dat mensen die ik minder goed ken iets van mij zullen vinden als ik dat aan de grote klok hang. Om een voorbeeld te noemen: Waarom heb je dan zo lang over je studie gedaan? Nou dat lijkt me niks.. Maar jij bent best sociaal toch?

Zelf ben ik eigenlijk heel blij met mijn hoogbegaafde bovenkamer. Ik ben al psycholoog vanaf de kleuterschool en vindt een eindeloze bron van vermaak in mijn eigen hoofd. In het contact voel ik veel aan bij de ander en bij mezelf. Iets dat mij veel plezier en voldoening geeft in het beroep dat ik nu heb. Snel schakelen en snappen geven me energie en rust. Wachten en inefficiëntie geven mij stress.

Op dit moment bevind ik mij op een plek waar ik wil zijn, maar dat is niet altijd zo geweest. Toen ik er op mijn 22ste achter kwam dat ik hoogbegaafd ben had ik al een behoorlijk aantal jaren verveling, onbegrip en teleurstelling achter de rug. Leren dat hoogbegaafdheid onderdeel is van wie ik ben kon ik, toen ik dat net wist, erg lastig begrijpen. Het beeld dat ik van mezelf had en het geloof in mijn eigen capaciteiten is sindsdien enorm veranderd. Wat mij betreft is dit een proces dat altijd door zal gaan, maar de afgelopen jaren heb ik een behoorlijke inhaalslag gemaakt.

Ik ben werkzaam als trauma psycholoog bij een kliniek voor mensen met complexe PTSS, een heftige maar ook uitdagende tak van sport. Hier haal ik voldoening, betekenis en plezier uit en dat helpt me om tot rust te komen. In mijn eigen praktijk werk ik, tot de dag dat deze eerste blog online komt, stiekem met hoogbegaafden. Voornamelijk via mond-op-mond reclame komen mensen bij mij terecht en leggen ze hun vragen en knopen bij mij neer. Het aller leukst aan werken met hoogbegaafden vind ik het geven van bevestiging: je bent niet gek, je ziet het goed, je mag er zijn, niets aan veranderen.. en daar gaan we.

Wanneer je zo vaak verkeerd begrepen wordt lijkt de kans dat jij het toch goed ziet steeds kleiner. Onrealistisch zelfs. Die bescheidenheid maakt dat extra lastig. Waren we maar wat arroganter. Gingen we maar eens wat rechter staan en naar onszelf luisteren. Een kop en een maaiveld.

Ik ben Marinke en ik ben HOOGBEGAAFD.