Veel kinderen zijn hoogbegaafd, zonder dat de ouders of docenten dit door hebben. Dit is een groot probleem, omdat hoogbegaafde kinderen vaak niet passen binnen het reguliere onderwijs.
In die gevallen is het dan aan te raden om begeleiding te krijgen voor je kind, zodat deze beter kan participeren. Maar wat is nou typisch gedrag waaraan je kunt herkennen dat een kind hoogbegaafd is? Lees snel verder, zodat je op basis daarvan voor eventuele begeleiding bij je kind kan zorgen.
Lage cijfers
Het klinkt als een paradoxaal gegeven. Want hoe kan het nu precies dat een hoogbegaafd iemand lage cijfers haalt? Als je hoogbegaafd bent, zou je toch hoge cijfers moeten halen? Meerdere redenen kunnen hiervoor de oorzaak zijn. Een reden is dat de leerling de stof niet uitdagend genoeg vindt. Dit heeft dan als resultaat dat je kind gaat dagdromen. Daarom slaat hij of zij de stof niet op en heeft die per definitie lage cijfers. Want ook hoogbegaafde mensen moeten natuurlijk wel in aanraking zijn met de stof. Een andere reden is dat je kind andere problemen heeft, waardoor deze niet in het onderwijssysteem kan functioneren. Misschien wordt je kind bijvoorbeeld gepest, of is er iets anders aan de hand. De vuistregel is dat lage cijfers dus niet per se hoeft te betekenen dat je kind dom is.
Veel bewegen
Het kan ook zijn dat hoogbegaafde kinderen veel bewegen. Ze kunnen niet stil zitten en vinden het zeer moeilijk om te concentreren. Dit heeft ook een belangrijke reden. Je kind vindt het namelijk niet uitdagend, waardoor deze zich gaat vervelen. En wat doet een kind dat zich aan het vervelen is? Die gaat ravotten, veel bewegen en ga zo maar verder. Natuurlijk hoeft hoogbegaafdheid daaraan niet ten grondslag te liggen. Het kan ook andere redenen hebben, zoals ADD of een andere ziekte. Maar als dat niet is geconstateerd, dan kan er de conclusie worden getrokken dat het met hoogbegaafdheid te maken heeft.